Základní informace
Na vyžádání je možné doplnit čerpadlo těsněním na vyšší teploty a macerovat horkou mladinu bezprostředně po úpravě chmele před jejím ochlazením na deskovém chladiči.
Zde můžete vidět zařízení v provozu
Kolik chmele byste měli použít pro svůj cyklus chmelení …
Běžné množství chmelových pelet pro jeden skokový cyklus je mezi 28–56 g chmele pro 19 l šarži. Pokud chcete jen náznak chmelové vůně, můžete jít až na 14 g. Pokud chcete, aby vaše pivo mělo výraznou hořkost chmele, chuť chmele a aroma, můžete se rozhodnout použít 112 gramů.
Měli byste však také zvážit druhy chmele. Pokud používáte chmel s vysokým obsahem éterického oleje, pravděpodobně nebudete chtít používat tolik, kolik byste mohli, kdybyste použili něco méně mastného.
Naše rada ohledně technické konstrukce Hops Master 300 je, že nepoužíváte více než 28 g pro svůj první cyklus chmelení. To vám dá dobrou počáteční představu o tom, co může proces chmelení udělat pro vaše pivo. Pak vás omezí pouze vaše vlastní kreativita a ochota provádět nové, nové experimenty.
Hops master HR 300
- Dvě průhledítka – DN 50 – svisle přivařená k tělu násypky - obsluha může sledovat pohyb chmele uvnitř zařízení
- Trubka DN 300 – 1000 mm, clamp připojení (bottom and upper part) se silikonovým těsněním pro snadnou montáž a demontáž pro sanitaci a čištění.
- Uvnitř vnitřního trubkového sítka - 0,5 mm mezera, DN 100 a 1000 mm délka - velká filtrační plocha - chmel nemůže vstoupit zpět do pivní nádrže. Veškerý chmel zůstává ve filtrační nádobě. Filtr lze velmi snadno vyjmout pro snadné čištění nebo jeho výměnu.
- Pohyb piva v násypce je zajištěn tangenciálním výtokem, který je dole.
- Tlakoměr z nerezové oceli s sanitační membránou - clamp připojení 0-4bar - obsluha může monitorovat tlak uvnitř násypky během evakuace CO2 a procesu chmelení
- Přímá klapka DN 15 s výbavou pro evakuaci CO2
- Plnění piva pod tlakem
- Evakuace piva tekoucí vodou
- Čerpadlo EBARA z nerezové oceli (80L / min) + ovládací skříňka, pro čerpání piva přes studenou násypku, čerpadlo vhodné pro potravinářský a nápojový průmysl. Může být používáno pro studené i běžné chmelení.
- Přímá klapka DN 25/DN 32 nebo DN40, připojení clamp nebo DIN, SMS (vstup, výstup, odtok) dle požadavků klienta
- Celá technologie je namontována na rámu z nerezové oceli s kolečky z nerezové oceli - pohyblivé řešení.
- Ve spodní části je výstup pro snadné vypouštění kalu z chmele po filtračním procesu - snadné čištění
- Průhledítko, které je instalováno na výstupní trubici - obsluha může zkontrolovat kvalitu piva na výstupu
- Materiál – nerezová ocel 1.4301 (AISI 304)
Volitelně
- Frekvenční měnič pro plynulý chod čerpadla EBARA s regulačním potenciometrem, namontovaný ve voděodolné krabici
- Přídavný filtr pro Hops Master pro filtraci piva bez zbytkových kvasinek 0,2 mm
- Těsnění čerpadla pro vysoké teploty až do 100 ° C
Nejčastější otázky
Otázka: Kolik max. kg chmelu je možné použít pro jeden cyklus studeného chmelení ?
Odpověď: Množství chmele je odvislé od průměru vnitřní filtru zařízení, obecně naše firma vyrábí dva typy HopsMaster tj. HM300 kde je průměr filtru 100 a délka filtru 1000mm a HM500 kde je průměr filtru 250mm a výška filtru 1000mm. Plocha filtru je rozhodující pro samotnou maceraci nápoje a určuje kolik max. kg chmelových pelet je možné použít na jeden cyklus studeného chmelení. Obecně po rozpuštění chmelových pelet v těle HM dojde k vytvoření tzv. filtračního lože na těle filtru, přes který prochází nápoj a tak dochází k extrakci chmelových esencí do nápoje (piva). Uživatel by tedy vždy měl volit takové množství chmele aby čerpadlo bylo schopné protlačit nápoj přes filtrační plochu filtru (tvořenou rozpuštěnými peletami) a byl zachován nějaký optimální průtok. Běžné množství pelet pro jeden cyklus je mezi 28–56 g chmele na 19L piva. Pokud chcete docílit jenom náznak chmelové vůně, můžete použít pouze 14 g chmelových pelet. Pokud chcete, aby vaše pivo mělo výraznou hořkost a chmelové aroma doporučujeme použít okolo 112 gramů chmelových pelet.
Otázka: Jak je možné provádět sanitaci HopsMasteru
Odpověď: Celé zařízení HM je konstruováno jako kompletně rozebíratelné, tj. nechá se v případ potřeby kompletně rozebrat a vyčistit. Po ukončení procesu studeného chmelení a odtlakování nádoby je vypuštěno do kanálu zbytkové pivo, které již nebylo možné vytlačit zpět do tanku, následně je vytažen vnitřní filtry (který je možné vymýt tlakovou vodou) a následně i celé tělo HM. Po důkladném před-mytí je následně celý HM sestaven a napojen na externí CIP jednotku a je provedena standardní sanitaci 2% louhem 65-70°C a slabou kyselinou peroctovou max. 1%.
Otázka: Je možné zařízení HM použít pro maceraci nápoje například s bylinkami, dubovými vločkami, kořením nebo čerstvým ovocem ?
Odpověď: Zařízení HM je široce využíváno pro maceraci nápojů nejenom piva a to jak pro studenou maceraci a nebo maceraci teplého nápoje před jeho zchlazením či lahvováním.
Otázka: Je čerpadlo HM vybaveno frekvenčním měničem ?
Odpověď: Ano čerpadlo HM je vybaveno frekvenčním měničem pro plynulou regulaci otáček, tak aby bylo možné kontrolovat průtok přes filtr HopsMasteru
Otázka: Jaké je napájení HM
Odpověď: Napájení je 230V AC, jednofázové
Otázka: Je třeba zařízení dodatečně namontovat či upravit před jeho použitím ?
Odpověď: HM je zákazníkovi dodávám kompletně sestavení a připravený k použití , Plug&Play” , není třeba dodatečná montáž, zákazník použije pouze svoje hadice (hadice nejsou součástí dodávky zařízení).
Otázka: Jaký typ připojení má HM ?
Odpověď: HM je možné dodat s různými druhy připojení dle požadavků zákazníka DIN ? SMS a clamp, dimenzi je možné na požádaní také upravit...
Otázka: Jak je zařízení přepravováno
Odpověď: Zařízení je přepravováno na paletě, plně zabezpečené tak aby během dopravy nedošlo k jeho poškození