Mikrosvíčková filtrace pro filtraci cideru
Nejběžnější aplikace:
- potravinářský a nápojový průmysl (filtrace vína, piva, likérky, jablečný cider, juice, limonády)
- chemický průmysl
- farmacie, veterinární medicína, biotechnologie, medicína, chemická průmyslová filtrace a filtrace barev.
Princip filtrace:
Svíčková filtrace je založena na filtraci produktu na elementech (svíčkách, cartridges) v různých filtračních stupních, různých konstrukcí, které se odvíjí od druhu filtrovaného produktu, specifikaci daného odvětví a požadavcích na výstupní kvalitu čištěného produktu. Mikrofiltry (svíčky) jsou nedílnou pomůckou pro dokonale čistý produkt (jablečný cider, víno nebo pivo) před samotným lahvováním. Vhodně zvolenou svíčkou (membránou) přispějete ke stabilitě lahvového piva, cideru, moštu či vína.
Čištěný produkt protéká přes filtrační vložku (svíčku), kde dochází k odstraňování nežádoucích nečistot a mikroorganizmů atd. Během tohoto procesu se póry svíčky postupně zanáší. Pokud dojde k zanesení, tj. nárůstu diferenčního tlaku na stanovenou hodnotu, je nepřípustné dále pokračovat ve filtraci a je důležité svíčku vyměnit (pokud používáme jednorázovou), nebo regenerovat (v případě že používáme svíčku, kterou je možné regenerovat). Počet přípustných sanitačních cyklů a jejich provedení udává dodavatel filtrační vložky s ohledem na její životnost při zachování daného stupně filtrace.